Home / Nieuws / Columns

Columns

Hulp aan kerken in Indonesië


: 23-07-2010

: Douwe Werkman


Met enige regelmaat kunt u berichten lezen over- en uit Indonesië. Soms zijn dat mooie berichten, maar helaas zijn het al te vaak berichten die melding maken van ongelukken, hevige regen en overstromingen, aardbevingen, vulkaanerupties, corruptie en achterstelling van christenen in dit grote land met een bevolking die in overgrote meerderheid moslim is.

In dat alles probeert de grotendeels arme bevolking zich staande te houden. Dat valt niet mee. Vaak is er niet eens geld voor elementaire levensbehoeften, laat staan voor schoolgeld , boeken of een schooluniform. Aan een pc hoeven velen niet eens te denken, omdat in veel van de huizen niet eens elektriciteit is. Wij kunnen ons dat hier nauwelijks voorstellen. Echte honger kennen we hier ook niet, maar daar is het voor velen geen zekerheid dat er morgen voldoende eten op tafel staat.

 

Jaren lang al zijn  er zendelingen naar Indonesië gegaan. Dat is heel mooi. Nu bouwen we verder op de contacten die er zijn gelegd en steunen we de kerken die er zijn gesticht. We helpen ze om zelf kerk te zijn en om een lichtend licht te zijn in de donkerte van dat grote (moslim-)land. Het sturen van zendelingen is geen vanzelfsprekende zaak meer: regeringen werpen allerlei belemmeringen op, tot en met regelrechte verboden. Dus moeten we kijken hoe op de meest effectieve manier kunnen helpen.

De GZD heeft daarom in overleg het Litindo project op zich genomen. De Indonesische gereformeerde kerken (GGRI) hebben gevraagd om theologische boeken. In overleg met hen en inmiddels ook met andere partners, worden de onderwerpen van de boeken bepaald, of wordt er een boek vertaald. Het drukken en uitgeven moet door Indonesische uitgeverijen gebeuren. Met enkele positief christelijke bestaan goede contacten, die ons ook vaak oproepen om meer te doen.

Heel graag zouden we er één of meer schrijvers bij hebben, want er is inderdaad nog heel veel te doen! Wij willen wel en kunnen het, maar de financiën ontbreken. Helpt u ons daar aan? Alvast bedankt!

 

D.Werkman, Haren

lid GZD