Home / Nieuws / Columns

Columns

Les in bescheidenheid


: 2-12-2009

: Jaap Groen


Elk jaar maken we als schrijvers van LITINDO een werkreis naar Indonesië. Daar geven we dan seminars voor ambtsdragers, of doceren als gastdocent aan één van de vele theologische opleidingen in dit land. We bezoeken kerken, geven adviezen aan kerkeraden en predikanten. En bij dat alles prijzen we onze boeken aan. En terecht, want we hebben wat te bieden. Dat is onze overtuiging, onze missie!

Maar die reizen zijn geen eenrichtingsverkeer. Op zo'n reis deel je niet alleen uit, maar je ontvangt ook ontzettend veel in al die contacten. Elke keer weer kom je verrijkt terug. Omdat je op de meest onverwachte plekken geconfronteerd wordt met het werk van de Geest, door vaak heel eenvoudige mensen, met heel beperkte middelen.

Een dorpje, hoog in de bergen op midden Java. De gemeente daar heeft geen predikant. Voor bediening van de sacramenten komt er zo nu en dan een dominee uit de classis. Maar verder wordt alles geleid door de plaatselijke evangelist. Als ik hem vraag naar zijn opleiding, blijkt dat hij alleen lagere school heeft gehad, en in de 40 jaar dat hij hier de gemeente dient zo nu en dan een cursus.

Op een classisvergadering spreek ik een evangelist die al zo'n 20 jaar actief is in het brengen van het Evangelie aan Buddhisten en Islamieten. Nu is evangeliseren onder belijders van de in Indonesië officieel erkende godsdiensten bij de wet verboden. Maar enthousiast vertelt hij hoe hij toch allerlei wegen vindt om anderen te vertellen van Jezus Christus, en hoe de Here zijn werk heeft willen zegenen: één van de nieuwe gemeenten bestaat vrijwel geheel uit bekeerlingen uit het Buddhisme.

Zulke ontmoetingen maken je stil, en bescheiden. Natuurlijk is ons werk belangrijk, en je ziet op zo'n reis ook hoe de Geest onze boeken gebruikt in dit land. Maar Zijn werk is zo ontzettend veel breder! Dan ben je met al je opleiding en rijke gereformeerde bagage gewoon maar een klein deel van Zijn werk. Niet meer en niet minder als die evangelist met alleen maar lagere school.

Die ervaring motiveert om straks in Nederland weer hard aan de slag te gaan, om materiaal te produceren waar ook die evangelisten daar in de bergen van Java (en op zoveel andere plaatsen) wat aan kunnen hebben.

 

Jaap Groen

schrijver/docent Litindo