Home / Ons Werk / Werkreizen

Werkreizen

De auteurs van LITINDO gaan regelmatig op werkreis naar Indonesië. Zowel voor henzelf als voor het project zijn deze reizen van essentieel belang.

 

Field-testing

Op zijn reis geeft de auteur les aan een theologische opleiding, waarbij hij het boek of het onderwerp waar hij mee bezig is behandelt met de doelgroep. Het doel hiervan is een zo goed mogelijk product te waarborgen. Mogelijke misverstanden worden zo op tijd onderkend, allerlei input van de kant van de doelgroep kan worden verwerkt, lesmateriaal kan in de praktijk worden uitgeprobeerd. Voor ditzelfde doel zijn ook seminars en cursussen voor predikanten, kerkelijk kader en belangstellende gemeenteleden / evangelisten, en cursussen voor gemeenteleden waardevol. Tegelijk worden deze mensen op deze manier 'warm' gemaakt voor het uit te geven boek.

 

Overleg

Persoonlijk contact met uitgevers, vertalers, en andere relaties blijkt telkens weer onmisbaar bij het realiseren van uitgaven; via telefoon en internet valt er veel te doen, maar in een land als Indonesië staat of valt alles met het onderhouden van de relaties.

 

Presentatie en promotie

De auteurs rapporteren op deze reizen aan de GGRI over het werk van LITINDO, en introduceren de uitgegeven boeken. Zij doen datzelfde ook bij andere instanties die zich nauw bij LITINDO betrokken weten. Gezien de doelstelling dat LITINDO publiceert voor de christenen in heel Indonesië, krijgt daarnaast ook de presentatie van ons werk in tot nu toe niet bezochte regio's steeds grotere urgentie: de persoonlijke introductie door één van de auteurs heeft een veel grotere impact dan een briefje met een boekje van de uitgever.

 

Field-tasting

Door hun regelmatige bezoeken aan Indonesië blijven de auteurs op de hoogte van de algemene ontwikkelingen in Indonesië, en van de actuele situatie en leefwereld van de Indonesische christenen. Hiervoor zijn naast het contact op het niveau van theologische opleidingen, contacten met het kerkelijk leven op gemeenteniveau essentieel.

 

Taalbeheersing

Om de beheersing van de Indonesische taal goed op peil te houden, is een periodieke onderdompeling in de Indonesische maatschappij onontbeerlijk.

 

Motivatie

Door deze reizen wordt de accu van de auteur om zo te zeggen weer opgeladen: thuis kunnen ze met hernieuwde energie en versterkte motivatie verder werken aan hun projecten.

 

 

Aanvankelijk bezochten de auteurs op hun reizen vrijwel uitsluitend de drie regio's van de GGRI. Daar is in de loop der jaren verandering in gekomen, deels doordat verschillende regionale opleidingen van de GGRI stagneerden, deels doordat de publicatie van boeken nieuwe contacten opleverde. Daardoor zijn ook theologische opleidingen elders in Indonesië binnen de horizon van LITINDO gekomen. De aard en het niveau van een project bepaalt van welke mogelijkheden tot uittesten gebruik wordt gemaakt. Wel wordt op elke werkreis ook een regio van de GGRI bezocht.

Buiten de GGRI hebben de auteurs van LITINDO lesgegeven bij de volgende instellingen en kerken:

 

 • STTRII, Jakarta
 • SETIA, Jakarta
 • SETIA, Ngabang (Kalimantan)
 • STRIS, Surabaya (Java)
 • GJPI, Wamena (Papua)
 • STT Johannes Calvin, Denpassar (Bali)
 • STT Gereja Toraja, Rantepao (Sulawesi)
 • STT Gereja Toraja Mamasa, Mamasa (Sulawesi)
 • UKIM, Ambon (Molukken)
 • BNKP, Gunungsitoli (Nias)

 

Daarnaast werden tal van andere kerken en instanties bezocht, o.a. PGKB (Pontianak), GGMM (Kupang). Op al deze manieren wordt de 'actieradius' van LITINDO vergroot.

 

Planning werkreizen 2012:

 

Ds. H. Venema:         

 • Datum:  mei-juni       
  Route:   Jakarta - Papua - Surabaya - Salatiga - Jakarta 

Ds. G. Riemer:           

 • Datum:  najaar                   
  Route:   nog niet bekend

Ds. J.P.D. Groen:        

 • Datum:  najaar                   
  Route:   NTT